Всичко за Райския газ - Пълен справочник 2023

Информация, история, приложения и съвети

Райският газ обикновено се използва като леко седативно средство в стоматологията и медицината, за да облекчи болката и да помогне на хората да се отпуснат по време на сложни процедури, като вадене на мъдреци или леки хирургични операции. Определени медицински процедури могат да накарат известен брой пациенти да се чувстват тревожни и уплашени, а също така и да причинят силна болка и дискомфорт. Успокоителни средства, като съединението биха могли да съдействат на пациентите да изпитат по-релаксиращи, удобни и без болки посещения при зъболекар или лекуващ лекар.

В света на забавленията, вълшебният газ се използва лато леко упойващо средство, алтернатива на алкохола, което предизвиква приятни, релаксиращи усещания и гарантира повишаване на настроението.

Какво е действието на райския газ? Безопасен ли е той, включително за деца и бременни жени? Ето всичко, което трябва да знаете за него и как може да бъде от полза, ако имате предстояща медицинска процедура.

Какво представлява?

Диазотен Оксид формула

Диазотният оксид (N2O), наричан още динитрогенов моноксид, е безцветен газ с приятен, сладникав мирис и вкус, който при вдишване предизвиква нечувствителност към болка, предшествана от лека истерия, понякога смях. Тъй като вдишването на малки количества осигурява кратък еуфоричен ефект и не е незаконно да бъде притежаван, веществото е използвано като средство за релаксация и забавление.

Газът е открит от английския химик Джоузеф Пристли през 1772 г. Основна му употреба е като анестетик при хирургични операции с кратка продължителност, като дълготрайното вдишване е възможно да причини смърт. Райският газ се използва предимно за забавление в продължение на около 40 години до началото на 40-те години, когато зъболекарите признават неговата ефективност за употреба при пациенти, с цел отпускане по време на стоматологични процедури. Когато се прилага в стоматологията, той се смесва с кислород, така че пациентите могат да вдишват веществото и да се възползват от неговите седативни ефекти, без да се лишават от кислорода. Този анестетик се доставя чрез малка маска, която се поставя над носа, за да можете да го вдишате по време на вашата стоматологична процедура. Газът помага за намаляване на болката и осъзнаването, за да можете да се отпуснете, но ви държи будни, за да можете да чувате и да отговаряте на вашия зъболекар при нужда.

Използва се и като гориво в хранителните аерозоли. При автомобилни състезания, той се впръсква във въздуха на двигателя, като допълнителният кислород му позволява да изгаря повече гориво на един ход. Приготвя се чрез действието на цинк върху разредена азотна киселина, чрез действието на хидроксиламин хидрохлорид (NH2OH · HCl) върху натриев нитрит (Na NO2) и най-често чрез разлагане на амониев нитрат (NH4NO3).

Как работи райският газ?

Райският газ взаимодейства с невротрансмитерите и мозъчните рецептори почти по същия начин като опиоидите и бензодиазепините. Той се свързва с опиоидните рецептори, за да намали усещането за болка и взаимодейства с GABA рецепторите, за да потуши безпокойството. Съединението също стимулира освобождаването на допамин - невротрансмитер, който регулира чувствата на удоволствие и еуфория. Всички тези ефекти предизвикват усещания за спокойствие, комфорт, релаксация и притъпена болка, които правят някои стоматологични и медицински процедури много по-лесни за издържане.

4 факта, които трябва да знаете за райския газ

Преди да продължим с историята на райския газ, нека разгледаме четири основни детайла около това съединение, които е добре да познавате:

 1. Райски газ е общото наименование на диазотния оксид

  Райският газ и диазотният оксид са едно и също - безопасен и ефективен анестетик, прилаган на пациенти по време на стоматологични прегледи или леки хирургични операции, чрез маска в кислородна смес. Съединението не предизвкиква сънливост, както при обща анестезия. Вместо това вдишването на тази смес ще ви накара да почувствате леко усещане за изтръпване. Ще имате чуството за общо изтръпване по цялото тяло и ще станете лекомислещи, но все пак ще можете да общувате със зъболекаря си или своя лекар по време на цялата процедура.

 2. Използва се от векове

  Медицинските специалисти използват газта върху пациентите си от много дълго време - над 200 години, за да бъдем точни. Както вече споменахме, газът е открит за първи път през 1793 г. от английски учен на име Джоузеф Пристли. Сега той все още е един от най-често използваните анестетици.

 3. Има редица ползи от използването му

  Зъболекарите обичат да го използват по доста причини. Първо, дълбочината на седацията може лесно да се увеличи и намали. Освен това, действа много бързо (за около 2 или 3 минути) и е безопасен за мозъка, сърцето, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Газът е чудесен за млади пациенти, пациенти с увреждания и пациенти със стоматологична тревожност - успокояващите и изтръпващи ефекти действат бързо и не са необходими игли.

 4. Райският газ е безопасен

  Безопасен е и не уврежда нито един от вътрешните ви органи. Всъщност единствената реална опасност от използването му, когато се прилага от професионалист, са дезориентиращите ефекти - което означава, че можете да загубите развновесие. За щастие, тези ефекти продължават само 3-5 минути след отстраняването на маската. Няма да изпитате никакви симптоми на „махмурлук“ от сместа и ще можете спокойно да се приберете вкъщи след процедурата.

История на райския газ

Laughting gas

Диазотният оксид е най-популярният парти наркотик сред писателите и интелектуалците в началото на 1800-те.

Не трябва да бъде изненада, че вещество, което доставя на онези, които го вдишват, пристъпи на смях, чувство на безтегловност, гарнирано със замечтаност, ще вдъхнови хората на изкуството. Такъв е случаят и с диазотния оксид.

След като за първи път синтезира N2O през 1772 г., химикът и философ Джоузеф Пристли публикува резултатите от своите експерименти в книга, озаглавена "Експерименти и наблюдения върху различни видове въздух". Газът обаче не е популяризиран още четвърт век, когато д-р Томас Беддос продължава изследванията на Пристли за неговите терапевтични свойства.

През 1799 г. Хъмфри Дейви , 20-годишен химик, който работи като лаборант в Пневматичната институция в Хотсволс, Англия, според медицинския историк Майк Джей, помага на Беддос и неговия партньор Джеймс Уат да разработят апарат за по-добро доставяне на анестетични газове на пациентите. Вълшебното вещество със сладък вкус се приема в организма по подходящ начин чрез голяма, зелена копринена торбичка. Ефектът му е дълбок. Дейви описва усещането като "приятно вълнение в гърдите и крайниците". След едно преживяване той пише: "Сетивата ми бяха по-живи от всякога. Хвърлих се в няколко театрални постановки, умът ми беше извисен до най-възвишена височина".

Laughting gas history

Дейви е толкова променен от опитите, че започва да ангажира приятелите си да пробват въздействието на съединението. За една година той написва книга от 580 страници, в която излага научната и поетична стойност на газа и хронифицира своя и други опити и изследванията върху въздействието на N2O върху животните.

Усещането за еуфория, породено от диазотен оксид, също може да бъде описано като безболезненост, а Беддос и Дейви прогнозират рано, че газът може доста успешно да бъде пуснат за медицинска употреба. Но първо, той се превръща в основен елемент на карнавалната верига. В своето въведение към "О, отлична въздушна възглавница", под въздействието на съединението, Майк Джей пише, че към 1824 г. N2O за първи път е наречен "райски газ" и е част от лондонската театрална програма "Чудесни метаморфози, експериментална химия, анимирани картини и т.н."

По онова време ценностите на Просвещението – рационализъм и емпиризъм - доминират в науките, но влиянието на романтизма и философското изследване на природния свят и границите на човешкия опит нараства. По време на пътуващи панаири и карнавали, особено в Америка, хората се събират, за да се издигнат високо или да гледат как други ще се извисят под влиянието на райски газ, носещи табели с някои от оригиналните възклицания на Хъмфри Дейви и Робърт Саути за наркотика.

Приложения на райския газ

В съвремието той има широко приложение в ежедневието и бизнеса. Все повече здравни работници го избират като алтернативна форма на анестезия, а млади хора го включват като част от партитата си.

Мястото му в медицината

Мястото на диазотния оксид в медицината

В медицината обикновено се използва при анестезия, като употребата му подобрява качеството и безопасността на индукция на анестезия, улеснява по-бързото възстановяване и намалява разходите.

Първоначално е използван като стоматологичен аналгетик четиридесет години, след това е употребяван в широк спектър от хирургични процедури както за анестезия, така и за обезболяване.

Точният механизъм на действие не е известен, но ефектите му се осъществяват в болните центрове на мозъка и гръбначния мозък. Смята се, че има влияние върху клетките на Гама аминомаслена киселина (GABA), повишаващ инхибирането на нервните клетки, причинявайки сънливост. Той също е свързан с освобождаването на ендогенни невротрансмитери като опиоидни пептиди и серотонин. Счита се, че освобождаването на тези невротрансмитери активира низходящи болкови пътища, които инхибират предаването на болка.

Как помага на двигателя на колите да работи по-добре?

NOS Engine

Ако сте любител на химията, вероятно сте запознати как натриевият хлорат действа като начин за съхраняване на кислород. Освобождавате кислорода в натриев хлорат, като го нагрявате. Оказва се, че диазотният оксид действа точно по същия начин. Когато го загреете до около 300 °C, той се разделя на кислород и азот. По този начин, с инжектирането му в двигател на автомобил означава, че по време на нагряването се предлага повече кислород. Тъй като имате повече кислород, можете също да впръскате повече гориво, позволявайки на същия двигател да произвежда повече енергия. Диазотният оксид е един от най-простите начини да се осигури значително увеличение на конските сили на всеки бензинов двигател.

Газът има и друг ефект, който подобрява работата на автомобила. Когато се изпарява, той осигурява значителен охлаждащ ефект върху входящия въздух. Когато намалите температурата на входящия въздух, увеличавате плътността на въздуха и това осигурява още повече кислород вътре в цилиндъра.

Единственият проблем със сместа е, че е доста обемиста и двигателят се нуждае от голямо количество газ. Както всеки газ, и този заема доста място, дори когато се компресира в течност. 5-литровият двигател, работещ при 4000 оборота в минута, изразходва около 10 000 литра въздух всяка минута (в сравнение с около 0,2 литра бензин), така че би било необходимо огромно количество газ, за да управлявате автомобил непрекъснато. Следователно, автомобилът обикновено носи количество само за няколко минути диазотен оксид и водачът го използва много избирателно с натискане на бутон.

Като парти наркотик

Както вече споменахме, газта е популярна като парти наркотик, сред интелектуалците векове наред. В 21-ви век той продължава да бъде предпочитано средство за отпускане и набавяне на приятни усещания по-време на вечер за забавление с приятели. Нека разгледаме по-детайлно действието му върху човешкия организъм:

Как се използва?

Cream Chargers

Обикновено тези, които го консумират, използват т.нар. капсули / патрони / пълнители - които представляват малки метални контейнери. За да бъде използвана капсулата по предназначение, се пробива горната и част, за да се остави газта да излезе. Изпуснатата газ се прехвърля в балон и се вдишва през устата.

Важно е да се отбележи, че автомобилният диазотен оксид никога не трябва да се консумира от хора, тъй като съдържа серен диоксид, който е неприятен за вдишване и има потенциал да навреди на белите дробове.

Не е рядкост човек да използва райски газ заедно с лекарства, отпускани по лекарско предписание, за да засили чувството на опиянение. Смесването на вещества може да увеличи риска за хората от сериозни последици, като задушаване. Например смесването на N2O газ със стимулант или друго подобно лекарство може да промени сърдечната честота и кръвното налягане на човека. Съединението в комбинация с кокаин, амфетамин, кетамин, LSD, гъби или канабис може да причини интензивна дислокация. Когато се смесва с алкохол, объркването, намалената концентрация и мудността са по-големи, отколкото когато се използва райски газ или алкохол самостоятелно.

Противопоказания и странични ефекти

Има определени ситуации, при които използването му е противопоказано. Например, при пациенти, претърпели скорошна операция на очите, включваща поставяне на газов мехур (витректомия), тъй като съществува риск газта да дифундира в мехурчето, което води до неговото разширяване и евентуално спукване.

Диазотният оксид може да причини повишаване на вътречерепното налягане, така че той не трябва да се използва в случаи на нараняване на главата и никога не трябва да се използва, ако пациентът има усложнения, при които въздухът се улавя в тялото и разширяването му би било опасно, например:

 • пневмоторакс
 • коремна дистензия
 • подозирана чревна непроходимост
 • булозен емфизем
 • след скорошно гмуркане
 • лицево-челюстни наранявания
 • отравяне

Когато се използва за повече от 24 часа или по-често от всеки 4 дни, той трябва да се консумира при стриктно клинично наблюдение и хематологичен мониторинг, тъй като може да причини дефицит на витамин В12 при чувствителни пациенти.

От къде се купува?

Райски газ купи

Райският газ е общодостъпен и е възможно да бъде закупен лесно и удобно от вашия дом, използвайки сигурността на интернет.

Предлагаме списък с местата в интернет пространството, от които можете да набавите продукта за себе си и своя бизнес:

Видео

Доставка и плащане

За 24/7 Доставки до дома:

Посетете » www.Dostavka.ASL.BG

За Онлайн поръчки:

Доставка до всяка точка на България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Слънчев бряг, Банско и т.н. чрез СПИДИ

За поръчки над 100,00 лв:

Получавате поръчката си до посочен от вас офис на куриерска компания СПИДИ безплатно, без оскъпяване, за наша сметка!
За доставка до адрес доставката е за ваша сметка

За поръчки под 100,00 лв:

Доставка за ваша сметка

На едро

Ние сме официален представител на Liss Group, FreshWhip / SupremeWhip, InfusionMax, GreatWhip, ExoticWhip, Miami Magic и балонитe на Belbal , както и директен вносител на продуктите на Mosa, Hendi, SmartWhip / CreamDeluxe, сифони и малки машинки.

Гарантирано високо качесто, вярваме в тях и търсим партньори.

За заведения / на едро или редовни поръчки - моля свържете се с нас за да ви направим специално предложение!

Предоставяме сертификати за качество на продуктите!

Посочените цените са с ДДС. Издаваме данъчна фактура към юридически лица.

Контакти

Адрес:
ул. Филип Кутев 137 /бивш Винзавод/
административна сграда - партер
София, 1407
» Google Place

Работно време:
Понеделник - Петък от 9:00 до 17:00 ч.

Телефони:
0877 815 002
0884 921 948

24/7 Доставка до дома:
» www.Dostavka.ASL.BG

Email:
sales@asl.bg

Social:
Facebook Fb Балони с Райски газ
YouTube YouTube Балони с Райски газ

Обяви:
Olx.bg Olx.bg Обяви
Olx.bg Bazar.bg Обяви

Галерия

 • Балони с райски газ
 • Капсули Liss
 • Капсули FreshWhip Mint
 • Капсули FreshWhip Strawberry
 • Сифон стандарт
 • Сифон iSI
 • Бутилка Vivid Whip
 • Бутилка Exotic Whip
 • Малка машинка / кракер
 • Балони Belbal
 • Машинки за Райски газ - Компилация Звезда
 • Сифони за сметана
 • Машинки за Райски газ - Компилация Адмирал
 • Машинки за Райски газ - Компилация Редица
 • Черни Машинки за Райски газ рамка